Een overbodig vliegveld is omgetoverd tot een bloeiend openbaar park

Dit park is een voorbeeld van stedelijke vergroening zoals bedoeld door Rotterdam Central Park.

In Taiwan combineerde het Franse landschapsarchitectenbureau Mosbach Paysagistes technologie en natuur om een voormalig luchthaventerrein te transformeren naar een spectaculair park.

Principe van de 12 zintuigen

De Franse landschapsarchitecten Mosbach Paysagistes hebben een ecologische oase gecreëerd op het terrein van een voormalige luchthaven buiten de bruisende stad Taichung, Taiwan. De uitgestrekte lay-out van het park maakt gebruik van de oorspronkelijke topografie van de luchthaven om talrijke installaties, velden en uitkijkpunten te creëren. Ruwweg gebaseerd op het "Principe van de 12 zintuigen" van de filosoof Rudolf Steiner, hebben de architecten 12 verschillende velden gecreëerd, elk aangeduid met een zintuig; van een spraakveld bij een meer, gemaakt om echo's te creëren, tot een geurveld vol met een plantage van sterk geurende bloemen, draait het park allemaal om het verbinden met de omringende biodiversiteit rondom de bezoekers.

Phase Shift Park Taiwan (Foto: Victor Chohao Wu)

Natuur strategisch gecombineerd met technologie op zonne-energie

De architecten van Mosbach Paysagistes hebben de natuur strategisch gecombineerd met technologie op zonne-energie om van het Phase Shift Park een natuurlijke luchtbel te maken te midden van de vervuiling, vochtigheid en andere atmosferische omstandigheden van de stad.

Groene long

Het park, dat wordt omschreven als een "groene long", bevat meer dan 200 plantensoorten op het terrein en de verwachting is dat er de komende jaren meer dan 10.000 bomen zullen verrijzen. De architecten kozen slim voor het groen en gebruikten uitgestrekte bomen die de vochtigheid verminderen en schaduw geven aan recreatiegebieden. Ze bestudeerden de topografie van het terrein om zorgvuldig ontworpen poreuze plooien in de grond te creëren die het regenwater tijdens het moessonseizoen maximaal opvangen. In combinatie met technische hoogstandjes zoals luchtfilters die verontreinigende stoffen uit de stad verwijderen, is over elke centimeter van het park zorgvuldig nagedacht.

Cultuur in natuur

Fase Shift bevat ook een aantal overdekte bouwwerken, waaronder een café, een openbare wasgelegenheid en een cultureel centrum. Elk van deze bouwwerken is ontworpen met een onopvallend grijs gaasoppervlak dat 's avonds licht uitstraalt om de voetgangers te helpen.

Vergroening sinds vorige eeuw

In de afgelopen eeuw zijn er veel voorbeelden geweest van ecologisch urbanisme. Van de Parijse Promenade Plantée tot het New Yorkse Freshkills Park is het groen hergebruiken van voormalige industrieterreinen door stedelijke gebieden een trend gebleven. Het uitgebreide onderzoek van Mosbach Paysgistes om het landschap te maximaliseren in combinatie met een innovatief gebruik van technologie tilt deze praktijk naar een hoger niveau en creëert een geheel nieuw soort toevluchtsoord te midden van de steeds toenemende voorzichtigheid voor extreme klimaten, waardoor Phase Shift Park aanvoelt als een blik in de toekomst.

Door Sophia Herring - 20 januari 2021

Oorspronkelijk Engelstalig artikel is te lezen op architecturaldigest.com

Een kronkelend pad volgt de topografie van het land om parkbezoekers over het terrein te leiden. | Foto © Victor Chohao Wu

"Dit is herbestemming op een next level."

Sophia Herring