Onderzoek Provincie Zuid-Holland naar toekomst luchthaventerrein

Meerdere nieuwe invullingen worden onderzocht, maar handhaven ook.

Geen redabele toekomst

De directie van het Rotterdam vliegveld heeft in afgelopen decennia meerdere keren uitgesproken dat het (weer) zou moeten groeien om winstgevend te worden. Blijkbaar is dit signaal duidelijk genoeg voor de provincie Zuid-Holland (PZH) zich zorgen te maken over het economisch nut van dit vliegveld. Daarom heeft PZH besloten een uitgebreid onderzoek uit te voeren naar de toekomst van Rotterdam The Hague Airport (RTHA), in lijn met een motie aangenomen in 2023. Dit onderzoek zal verschillende scenario's voor de luchthaven in overweging nemen.

Het onderzoek zal zich richten op meerdere mogelijke bestemmingen voor het huidige luchthaventerrein, waaronder:

  1. Woningbouw
  2. Bedrijventerrein
  3. Recreatie- en natuurgebied
  4. Een combinatie van bovenstaande opties

Daarnaast zal ook de optie om de luchthaven te behouden worden onderzocht, waarbij rekening wordt gehouden met de verduurzaming van de luchtvaart en de opkomst van nieuwe technologieën zoals drones. De haalbaarbeid én de betaalbaarheid zullen hierbij inzichtelijk gemaakt worden.

Coalitieakkoord

Voor dit onderzoek heeft de provincie een budget van ruim 200.000 euro gereserveerd. Het initiatief komt voort uit het coalitieakkoord tussen VVD, BBB, GroenLinks-PvdA en CDA en dateert al uit juni 2023. Het vrij maken van de benodigde middelen en andere praktische zaken hebben er toe geleidt dat pas in juli 2024 het onderzoek (opnieuw) de publiciteit haalde.

Het is belangrijk op te merken dat dit provinciale onderzoek parallel loopt aan een onderzoek van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, dat zich richt op een nieuw luchthavenbesluit voor RTHA. Dit besluit, dat in feite de vergunning voor het gebruik van het vliegveld vormt, wordt verwacht in de eerste helft van 2025.

Na het zomerreces van 2024 zullen de Statenleden de hoofdlijnen van het uit te voeren onderzoek bespreken. De resultaten van het onderzoek worden verwacht tegen het einde van 2025.

Dit initiatief weerspiegelt de complexe discussie rond de toekomst van RTHA, waarbij zowel economische belangen als milieu- en leefbaarheidsaspecten een rol spelen[2]. Het onderzoek zal hopelijk bijdragen aan een weloverwogen besluit over de toekomst van deze strategisch gelegen locatie in de dichtbevolkte Randstad.

Fans boos

Luchthavenmedewerkers, de grootste fans van het vliegveld zelf, riepen op om een poll over dit onderwerp in een krant te 'kapen'. De lokale politiekepartij in Den Haag van Richard de Mos (v/h PVV) wou het onderzoek laten verbieden. De redactie van RotterdamCentralPark, maar ook de BTV-Rotterdam verbaast zich over deze reacties. De voorstanders die al jaren vol overtuiging de voordelen van de luchthaven verkondigen, zouden met dit onderzoek hun claims eindelijk onderbouwd krijgen. De BTV is voor groot voorstander van een onderbouwd onderzoek.

Bronnen:

Wordt het 'Groen' en/of 'Wonen'?

Wordt het duurzaamvliegen?

Woningbouw? Bedrijventerrein? Natuurgebied?

Of is duurzaam vliegen toch mogelijk?