Vliegveld of woonwijk? Manifestatie pleit voor sluiting luchthaven Rotterdam

Een groeiende groep politici én bewoners in de omgeving van de Rotterdam The Hague Airport maakt zich al jaren hard voor de sluiting van het vliegveld. .

Manifestatie pleit voor sluiting luchthaven Rotterdam

Een groep bewoners in de omgeving van de Rotterdam The Hague Airport maakt zich al jaren hard voor de sluiting van het vliegveld. Op 18 december 2021 kwamen de bewoners samen om te pleiten voor een andere bestemming van de luchthaven. Op die plek zien ze namelijk liever een park met woningen.

De deelnemers is gevraagd om zich te kleden alsof ze een dagje naar het park gaan, want dat willen ze graag zien op de plek van Rotterdam The Hague Airport: een groen park met woningen. Richard Abbenhuis is één van de organisatoren van de manifestatie. “Dit lost in één klap verschillende problemen op; meer groen in de stad en meer woningen voor Rotterdam.” Verschillende partijen dienden vorige week al een zelfde soort idee aan in de gemeenteraad.

Geluidsoverlast

Er is een aantal politieke partijen aanwezig zoals GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren en D66. Hoewel D66 niet voor de sluiting is, vindt lijsttrekker Chantal Zeegers het belangrijk dat er wordt gedemonstreerd. Haar partij pleit voor een inkrimping van de luchthaven. Die moet dan vooral gericht zijn op zakelijk verkeer.

Bewoners rondom het vliegveld maken zich al jaren zorgen over de overlast en denken dat een inkrimping van de luchthaven niet zal werken. “De geluidsoverlast begint al om zeven uur in de ochtend tot aan tien uur ‘s avond. In de zomermaanden zijn het nog meer vliegtuigen. Het vliegveld ligt gewoon veel te dichtbij de woonwijken, dus krimpen zal niet helpen.”

Geen voordelen

“Ik zie geen voordelen van dit vliegveld, tegenwoordig is Schiphol zo snel en makkelijk te bereiken vanaf Rotterdam CS. Het zou een zakenreizen vliegveld zijn, maar daar wordt niet aan gehouden”, vertelt Ruud van der Velden, fractievoorzitter Partij voor de Dieren.

Het Rotterdamse vliegveld bestaat dit jaar 65 jaar.

Video Manifestatie "Sluit Rotterdam The Hague Airport. (video: OpenRotterdam)

Richard Abbenhuis vertelt over de voordelen van sluiting van de luchthaven. (Foto: BTV Rotterdam)

"Dit zou een zakenreizen vliegveld zijn, maar daar wordt niet aan gehouden”

Ruud van der Velden, fractievoorzitter Partij voor de Dieren

Deze foto toont de onverantwoorde ligging van het vliegveld temidde van woonwijken Bron: Google Maps)