PvdD en GroenLinks willen sluiting van Luchthaven. CDA twijfelt

Groen Rotterdam huivert van drukte op de luchthaven

Vliegveld slecht voor economie

Een recente, baanbrekende studie van CE Delft naar Schiphol liet zien dat groei van dat vliegveld slecht is voor de economie. ‘’De toekomst van de luchtvaart in de regio Rotterdam vraagt dus ook om een groot en eerlijk debat, waarbij alle opties op tafel liggen’’, aldus Postma.

Vliegveld transformeren naar park met woningen

Naast krimp hoort volgens GroenLinks ook sluiting als optie op tafel te liggen. Postma: ''Het 220 ha grote luchthaventerrein, midden tussen Rotterdam, Schiedam en Lansingerland, kan namelijk in de toekomst ook op andere, waardevolle manieren worden gebruikt. Geïnspireerd door werk van de Bewoners Tegen Vliegtuigoverlast deed GroenLinks al het voorstel om op de plek van het vliegveld een groene woonwijk met 10.000 woningen en een park aan te leggen. Na de zomer volgt daarvoor een uitgewerkt plan."

Inzet: raadslid Postma (GroenLinks). (Foto: Dagblad 010)

Een recente, baanbrekende studie van CE Delft naar Schiphol liet zien dat groei van dat vliegveld slecht is voor de economie.
De Partij voor de Dieren in Rotterdam is de eerste linkse partij die alarm heeft geslagen naar aanleiding van de verdrievoudiging van het aantal passagiers dat vorige maand (juli) vanaf luchthaven Rotterdam The Hague Airport het luchtruim koos. ‘’Hoppa, daar gaan we weer’’, twitterde raadslid Ruud van der Velden. Grote kans dat de luchthaven binnen afzienbare tijd trouwens terug is op het oude niveau van vóór de uitbraak van de coronacrisis en dan verdubbelt zelfs het juligetal van 119.000. Rotterdam The Hague Airport houdt daar zelf al rekening mee en heeft in tentvorm een extra vertrekhal laten bouwen om op die manier toch aan de hygiënemaatregelen te kunnen blijven voldoen.

Behalve de Partij voor de Dieren zijn ook de fracties van het CDA en GroenLinks geen echte fans van de luchthaven. Het CDA pleit voor stabilisatie (dus geen verdere groei) en GroenLinks voor krimp. Zelfs sluiting behoort volgens raadslid Postma (GL) tot de opties te behoren. "Vanwege de grote overlast voor omwonenden en de schade van vliegen voor het klimaat. Tachtig procent van de vluchten zijn goedkope vakantiecharters, waardoor de economische waarde voor bedrijven in de regio Rotterdam beperkt is. De belofte van een ‘zakenvliegveld’ is nooit waargemaakt", zegt hij.

Een recente, baanbrekende studie van CE Delft naar Schiphol liet zien dat groei van dat vliegveld slecht is voor de economie.

Luchtvaart kost de maatschappij bergen met geld (fotocollage: BTV Rotterdam)