user_mobilelogo

Nansen Park: Verlaten vliegveld wordt een genot

Wat zou u doen als u een verlaten Fins vliegveld had op 1000 hectare land dat vroeger prachtige natuur was en aan drie kanten omringd werd door een fjord - én het ook aan de rand van een stad ligt die toevallig ook een tekort aan woningen heeft? 

Oslo, Noorwegen 

Als je de stad Oslo, Noorwegen was, zou je kunnen besluiten om percelen van de omliggende grond te verkopen voor huisvesting en gemengde ontwikkeling. De resterende start- en landingsbanen, luchthavenfaciliteiten en land terug te brengen naar zijn vroegere schoonheid met wat humor en waterplezier ter compensatie van de jaren overlast die het vliegveld gaf.
We bezoeken Nansen Park, ontworpen door het Noorse landschapsarchitectenbureau Bjørbekk & Lindheim, als onderdeel van het Oslo segment van de "Locally Grown" conferentie in Noorwegen in juni 2015.

Een foto impressie van Ann Kirsten Thompson die in 2015 al zag hoe een vliegveld kan worden getransformeerd tot het concept dat ook door Rotterdam Central Park wordt gepromoot. De beelden tonen de resultaten van de transitie naar vergroening (park) in combinatie met wonen.

Originele publicatie en foto's Ann Kirsten Thompson op network.aia.org (04-07-2015)

Nansen Park - Oslo
Nansen Park - Oslo

Er zijn voldoende plaatsen om te zitten en van het uitzicht te genieten.

Nansen Park - Oslo

Scholen zijn ook in het park opgenomen.

Nansen Park - Oslo

Of je nu hardloopt, wandelt, in een rolstoel zit of een kinderwagen duwt, de paden zijn gemakkelijk te navigeren met veel opties om je route te veranderen.

Nansen Park - Oslo

De installatie hier heeft beweegbare delen zodat het water bijna als een flipperkast kan worden bestuurd.

Nansen Park - Oslo

Delen van het park zijn afwisselend natuurlijk (schijnbaar) en door de mens gemaakt. Die zilveren slang die in de verte de berg opgaat is de Holmenkollen kischans.

Nansen Park - Oslo

Bewegend water naast een stilstaande vijver.

Nansen Park - Oslo

De verkeerstoren van het vliegveld is een herinnering aan wat hier ooit was.

Nansen Park - Oslo

Veel speelsheid met de waterlopen.

Nansen Park - Oslo

Meer waterplezier

Nansen Park - Oslo

Een standbeeld van Fridtjof Nansen door Per Ung staat op een verhoging in de achtergrond. Nansen was een poolreiziger, wetenschapper, humanitair en Nobelprijswinnaar die in de buurt woonde.

Naar artikeloverzicht 'vergroening'
Index