user_mobilelogo

Haagse raad ageert tegen Rotterdam-The Hague

Steeds meer weerstand tegen tegen Rotterdam-The Hague

Met lede ogen ziet men ook in luchtvaartkringen dat er geen toekomst meer is voor het vliegveld. 

Ook in Den Haag tonen steeds meer partijen zich voorstander van de sluiting van Rotterdam-The Hague Airport, schrijft luchtvaartblad Up In The Sky.

Hoewel de Hofstad geen aandeelhouder is zijn verschillende partijen tegen het vliegveld. Bij gebrek aan een zakelijke vinger in de pap is voor onder andere GroenLinks het ‘Haagse’ in de naam van de luchthaven nu iets dat ter discussie staat.

Terwijl de luchthaven wil groeien komt er vanuit de provinciale en Rotterdamse politiek steeds meer tegenstand tegen Rotterdam-The Hague Airport (RTM). Vooral de overlast en de mogelijkheid het gebied voor andere doeleinden te kunnen benutten, worden als argumenten aangedragen. Voor verschillende partijen spelen milieuoverwegingen ook een rol.

Stadhuis Den Haag - Atrium (Foto Wikipedia)

Steeds meer (lokale) politici zien geen toekomst meer voor de Luchthaven RTHA. Binnen Gemeente Den Haag groeit het verzet.
Stadhuis Den Haag - Atrium. (Foto Wikipedia). 

Opvallend

Deze geluiden vinden weerklank in Den Haag en dat is opvallend. Deze stad is, anders dan Rotterdam, geen aandeelhouder in de Schiphol Group waarvan Zestienhoven deel uitmaakt. Toch deden diverse Haagse politici recentelijk hun zegje. “Wat ons betreft mag het vliegveld echt sluiten”, stelde bijvoorbeeld fractievertegenwoordiger George Ongkiehong van de Partij voor de Dieren (PvdD) tegenover Den Haag FM. Hij droeg de ligging in het dichtbevolkte gebied aan als argument tegen het voortbestaan ervan en ziet zichzelf als voortrekker in de strijd voor sluiting: “Andere partijen zijn daar misschien nog niet helemaal aan toe, maar we willen toch dat geluid laten horen.” Ondanks het feit dat de Haagse raad weinig te zeggen heeft over RTM ziet hij wel verantwoordelijkheid als naamgever.

Die naam is ook het mikpunt van GroenLinks. Zo gaf fractievoorzitter Maarten de Vuyst te kennen voorstander te zijn van het inkrimpen van de luchtvaart en tegenstander van de luchthaven nabij Rotterdam: “We hoeven onze naam niet op dat vliegveld in 010′, meldde hij op Twitter. Anders dan bovengenoemde partijen en D66 wil de grote Haagse lokale partij Hart voor Den Haag juist dat het vliegveld blijft bestaan en kan groeien om Den Haag als internationale congresstad bereikbaar te houden.

Bron: Upinthesky.nl, 26 januari 2023

Groei wordt niet meer getolereerd

Geheel in de traditie die in de vorige eeuw is gestart, wil de luchthaven Rotterdam The Hague Airport minimaal blijven op het recordaantal reiziger van 2019. Liever willen zij groeien.

Hiermee stuit de luchthaven op een probleem. De meerderheid van de Gemeenteraad is tegen groei.
Het aantal politieke partijen die op de plaats van het luchthaventerrein een andere bestemming wil, groeit. Men is het er unaniem over eens dat wonen, werken en een park beter is voor mens en maatschappij.

De tussenstand

GroenLinks - wil sluiting van de luchthaven
PvdA - wil sluiting
PvdD - wil sluiting
SP - wil sluiting
ChristenUnie - wil sluiting
SGP - wil sluiting
BIJ1 - wil sluiting
D66 - wil drastische krimp en afstoten van vakantieverkeer
CDA - wil drastische krimp en afstoten van vakantieverkeer
 
Vereniging BTV-Rotterdam is voor sluiting van de luchthaven, maar de politie- en trauma-helikopter mogen blijven.
Millieudefensie Rotterdam is voor sluiting van de luchthaven
Extinction Rebellion Rotterdam is voor sluiting van de luchthaven

Naar artikeloverzicht 'politiek'
Index