user_mobilelogo
nlenfrdeitptrues

Verkiezingen 2021 & toekomst (regionale) luchtvaart

Voor het eerst hebben zoveel politieke partijen een krimp-scenario voor de luchtvaart

Met de aanwezigheid van een luchthaven tegen de gemeentegrens aan, heeft Rotterdam er belang bij te weten wat de politieke partijen beloven, die hopen volgende week de Tweede Kamer of zelfs het kabinet te halen

Het Algemeen Dagblad maakte een kleine - verre van volledige - selectie uit de honderden pagina’s verkiezingsprogramma’s. Over de haven, het vliegveld, het openbaar vervoer en wonen. Hieronder specifiek in relatie tot Rotterdam Central Park.

Rotterdam The Hague Airport
GroenLinks en de Partij voor de Dieren zijn duidelijk: het Rotterdamse vliegveld moet dicht. Voor korte vluchten binnen 750 kilometer moet de trein het alternatief zijn, luidt de boodschap van GroenLinks en ook vele andere partijen. Bij die partijen is het echter gissen wat dit exact voor Rotterdam The Hague Airport betekent.

De PvdA en CDA spreken over ‘opnieuw wegen’ en ‘een nieuw evenwicht’. De SP wil dat mensen die veel vliegen, meer betalen voor de CO2-uitstoot, zonder vliegen voor anderen onbetaalbaar te maken. De Piratenpartij pleit voor belasting op kerosine, net als bij autobrandstof. D66, Volt en Forum voor Democratie zien muziek in de hyperloop, de vacuümtrein die in korte tijd grote afstanden kan afleggen.

Forum wil ook een nieuwe luchthaven in de Noordzee. De VVD en CDA zien dan weer groei van de luchtvaart voor zich, ook in Rotterdam, door het inzetten van ‘schonere en stillere vliegtuigen’. De SGP is tegen de ‘vele goedkope vakantievluchten die weinig economische toegevoegde waarde hebben, maar wel het milieu belasten’.

Bron: AD, 11 maart 2021

Hier gaat het om: maak van de luchthaven een groen-gebied

Groei wordt niet meer getolereerd

Geheel in de traditie die in de vorige eeuw is gestart, wil de luchthaven Rotterdam The Hague Airport minimaal blijven op het recordaantal reiziger van 2019. Liever willen zij groeien.

Hiermee stuit de luchthaven op een probleem. De meerderheid van de Gemeenteraad is tegen groei.
Het aantal politieke partijen die op de plaats van het luchthaventerrein een andere bestemming wil, groeit. Men is het er unaniem over eens dat wonen, werken en een park beter is voor mens en maatschappij.

De tussenstand

GroenLinks - wil sluiting van de luchthaven
PvdA - wil sluiting
PvdD - wil sluiting
SP - wil sluiting
ChristenUnie - wil sluiting
SGP - wil sluiting
BIJ1 - wil sluiting
D66 - wil drastische krimp en afstoten van vakantieverkeer
CDA - wil drastische krimp en afstoten van vakantieverkeer
 
Vereniging BTV-Rotterdam is voor sluiting van de luchthaven, maar de politie- en trauma-helikopter mogen blijven.
Millieudefensie Rotterdam is voor sluiting van de luchthaven
Extinction Rebellion Rotterdam is voor sluiting van de luchthaven

Naar artikeloverzicht 'politiek'
Index