Acties

URGENDA KOPLOPERSMARKT

Op 24 juni 2019 presenteerde de Vereniging BTV het plan “Rotterdam Central Park” op de Koplopersmarkt van Ugenda in Dilligentia in Den Haag. Daar persenteerde Urgenda ook haar “40 Punten Plan”.

Het plan van de  BTV maakte geen deel uit van de 40 maatregelen die Urgenda presenteerde om toch de 25% CO2 reductie te halen in 2020, maar wel waren we uitgenodigd om ons plan te laten zien aan een breed publiek, vele organisaties, pers en politiek Den Haag.

Luchtvaartdeskundige Joris Melkert van TU Delft zei daarover:

“De luchtvaart groeit jaarlijks met 5 tot 7 procent. Innovatie in de luchtvaart gaat langzaam, gemiddeld met 1 procent per jaar “. “Als er niets wezenlijks verandert, is de milieubelasting door vliegverkeer in de wereld in 2035 verdubbeld en in 2050 verviervoudigd”.

Terwijl andere sectoren hun emissies terugdringen, groeit luchtvaart door. Luchtvaart wordt de grote vervuiler. Dr. Paul Peeters, lector duurzaam vervoer en toerisme/ HBO ingenieur vliegtuigbouwkunde hierover:

“De luchtvaart maakt doelen klimaatakkoord Parijs onhaalbaar “. “De luchtvaart is hard op weg om het CO2-buget van de hele wereld erdoorheen te jagen. Als de luchtvaart door mag groeien zoals zij nu doet, stoot de reissector in zijn eentje rond 2070 meer CO2 uit dan de rest van de wereld”. “Duurzame luchtvaart betekent veel minder vliegen “.

Van de 43 bestemmingen  die vanaf RTHA worden aangeboden zijn nu reeds  23 bestemmingen met de hoge snelheidstrein te bereizen.

Tijd dus voor een plan voor een alternatieve invulling van het terrein waar nu nog Roterdam The Hague Airport ligt.

De stand van de BTV trok veel aandacht en het plan Rotterdam Central park werd zeer enthousiast ontvangen.

Naast organisaties achter de 40 maatregelen en bezoekers uit alle uithoeken van Nederland kwamen ook Lammert van Raan (Partij voor de Dieren) en Marjan Minnesma  (directeur van Urgenda) even langs.